Distillatie:
Distillatie (ook wel destillatie genoemd) is een manier om stoffen in een oplossing van elkaar te scheiden door middel van verdamping. Deze techniek is gebaseerd op het verschil in kookpunt. Daardoor zijn stoffen met kookpunten die niet veel met elkaar verschillen, niet voor deze techniek geschikt ,omdat ze tegelijk zouden kunnen verdampen. Door gebruik te maken van stoom en bijv. bloemen, kruiden, takken, wortels, komt er met een bepaalde techniek essentiƫle olie vrij Dit werd gedaan met het gebruik van een alambiek. (in het Arabisch: an albic en het betekend in de pot). De alambiek komt ook terug in de tekst over de 8ste en 10de eeuw waarin hij werd uitgevonden door de arabieren. Echter hadden de Grieken en Egyptenaren het al over distilleren in de 3de en 4de eeuw voor Christus.
Een alambiek, bestaat eigenlijk uit drie delen. Allereerst een vat met dubbele bodem die gevuld is met koud water. In het vat zitten platen met gaten waar de te distilleren stoffen tussen zitten. In het vat zit een soort spiraal die functioneert als koeler. Bovenop zit de distilleerkolf (zie de afbeelding hieronder)
Distillatie (ook wel destillatie genoemd) is een manier om stoffen in een oplossing van elkaar te scheiden door middel van verdamping. Deze techniek is gebaseerd op het verschil in kookpunt. Daardoor zijn stoffen met kookpunten die niet veel met elkaar verschillen, niet voor deze techniek geschikt ,omdat ze tegelijk zouden kunnen verdampen. Door gebruik te maken van stoom en bijv. bloemen, kruiden, takken, wortels, komt er met een bepaalde techniek essentiƫle olie vrij Dit werd gedaan met het gebruik van een alambiek. (in het Arabisch: an albic en het betekend in de pot). De alambiek komt ook terug in de tekst over de 8ste en 10de eeuw waarin hij werd uitgevonden door de arabieren. Echter hadden de Grieken en Egyptenaren het al over distilleren in de 3de en 4de eeuw voor Christus.
Een alambiek, bestaat eigenlijk uit drie delen. Allereerst een vat met dubbele bodem die gevuld is met koud water. In het vat zitten platen met gaten waar de te distilleren stoffen tussen zitten. In het vat zit een soort spiraal die functioneert als koeler. Bovenop zit de distilleerkolf (zie de afbeelding hieronder)
.
Het koude water in de dubbele bodem wordt aan de kook
gebracht en creƫert stoom gevuld met geurelementen. De stoom koelt af en
condenseert. De bestanddelen die condenseren op kamertemperatuur (ook wel
vluchtige bestanddelen genoemd) van
bijv. de bloem, gaan met de stoom mee en condenseren ook. Een deel van deze
vluchtige bestanddelen lost op in water. Het andere deel dat niet oplost in
water scheidt zich van het andere deel, en omdat dit deel meestal lichter is
als water blijft het op het water liggen en kan het er makkelijk afgegoten
worden, dit noemt met etherische olie. Distelleren gebeurd nog steeds alleen is
het wel al moderner geworden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten